Czarna Szama – Festiwal Czarnego Jedzenia - Łaźnia Moszczenica

Czarna Szama – Festiwal Czarnego Jedzenia

„Czarny chleb i czarna kawa…” – brzmiały słowa utworu Jerzego Filasa. 26 stycznia, w dzień finału WOŚP, w Carbonarium będziecie mogli skosztować nie tylko ich, ale i wielu innych wyjątkowych, czarnych pyszności.

Czarna Szama to pierwsze takie kulinarne wydarzenie w Jastrzębiu-Zdroju. Tego dnia będziemy przekonywać, że czarne może być nie tylko piękne, ale też pyszne. W ostatnią niedzielę stycznia będziemy gotować i smakować. Tradycyjnie i nowocześnie, słodko i słono. Czarna pizza i krupnioki, czarna lemoniada, czarne pierogi i znane Wam już czarne ciastka – Carboniki. Przy okazji pałaszowania możecie wesprzeć Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy wrzucając datki do puszki.

– Skojarzenie nazwy Carbonarium z carbonarą nasuwa się samo przez się. Jeszcze przed otwarciem wystawy zdarzały się pytania o to pyszne danie. Byli nawet tacy, którzy poważnie mylili nas z restauracją. Było więc dla nas oczywiste, że carbonara musi się pojawić w menu tej imprezy – mówi Rafał Jabłoński, dyrektor Carbonarium.

Carbonarę przyrządzi Remigiusz Rączka, który będzie gotował na żywo w Carbonarium między 11.00 a 13.00. Tak więc nadarza się wspaniała okazja do skosztowania carbonary w wyjątkowej – bo czarnej – odsłonie, ale również do wysłuchania ciekawostek na jej temat i przyjrzenia się całemu procesowi z bliska.

W imprezie wezmą udział także lokalni restauratorzy, dla których kreatywność w kuchni jest chlebem powszednim. Pracownicy burgerowni Krowa Mać będą częstować czarnymi miniburgerami. Nowa jastrzębska pizzeria Carbon Pizza zaprezentuje po raz pierwszy pizzę – a jakże – na czarnym cieście. Będzie też z nami kafeteria Mały Książę, z którą współpracujemy już dłuższy czas (to właśnie oni są twórcami naszego autorskiego ciastka Carbonik).

Festiwal nie mógłby się odbyć bez członkiń jastrzębskich Kół Gospodyń Wiejskich, które swoje umiejętności zaprezentują w różnorodnych kulinarnych odsłonach. Do wydarzenia przyłączyli się także uczniowie klasy gastronomicznej z „Korfantego”. Zatem – będzie pysznie!

Harmonogram:

11.00 – 13.00 – Remigiusz Rączka gotuje na żywo

13.00 – 15.00 – Kafeteria Mały Książę, Carbon Pizza i Krowa Mać

15:00 – 17:00 – Koła Gospodyń Wiejskich

16:00 – 18:00 – uczniowie gastronomika ZS nr 2 w Jastrzębiu

Aby wziąć udział w wydarzeniu należy kupić bilet na zwiedzanie wystawy Carbonarium (wg cennika). Bilet uprawnia do zwiedzania i degustacji czarnych dań. Restauratorzy i kucharze będą wydawali porcje degustacyjne do 18.00.

 

Czarna Szama – Festiwal Czarnego Jedzenia
26 stycznia 11:00 – 18:00
Carbonarium, ul. Towarowa 7, Jastrzębie-Zdrój