Kuchnie świata w Carbonarium [ZDJĘCIA] - Łaźnia Moszczenica

Kuchnie świata w Carbonarium [ZDJĘCIA]

Dania kuchni polskiej, włoskiej czy amerykańskiej złączone jedną charakterystyczną cechą: kolorem, oczywiście… czarnym! Czarna Szama przeszła do historii jako jedno z najsmaczniejszych miejskich wydarzeń.

Festiwal czarnego jedzenia rozpoczął się pokazem znanego i lubianego Remigiusza Rączki. Kucharz na oczach zebranych gości smażył bombony z krupniokiem owinięte szynką parmeńską i wspólnie z Michałem Urgołem, prezydentem Jastrzębia-Zdroju, przygotował coś, na co wielu czekało od dawna – czarną carbonarę.

Później kubki smakowe jastrzębian rozpieszczali miejscowi restauratorzy. Czarną pizzę serwowała pizzeria Carbonpizza, czarne hamburgery zaproponowała Krowa Mać, a Cafeteria Mały Książę częstowała flagowym smakołykiem Carbonarium – Carbonikiem. Co ważne, na stoisku można było zobaczyć niemal cały proces przygotowania charakterystycznego ciastka z węglem, lukrecją i orzechami z Piemontu.

Koła Gospodyń Wiejskich zaproponowały czarne wersje wielu popularnych, śląskich (i nie tylko) dań, przekąsek i deserów. Była więc okazja skosztować czarnego chleba z ogórkiem i smalcem, czarnych pierogów ruskich czy tradycyjnych deserów (oczywiście, że czarnych!). Ponieważ KGW sprawnie łączą tradycję z nowoczesnością, zwiedzający Carbonarium mogli cieszyć podniebienia również perełkami kuchni fusion, takimi jak serowe kulki z czarnuszką czy ciekawym i bardzo smacznym połączeniem śliwki z boczkiem.

Mało? Wisienką na torcie okazało się stoisko Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego, na którym uczennice klasy gastronomicznej serwowały przepyszne desery i gofry. Jeśli ktoś odwiedził wszystkie punkty i miał z tego powodu wyrzuty sumienia, uspokajamy – podobno czarny wyszczupla!

Czarna Szama była również pretekstem do wsparcia onkologii i hematologii dziecięcej. Carbonarium wzięło udział w 33. finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Podczas festiwalu mogliście spotkać wielu wolontariuszy oraz chętnie zasilaliście naszą orkiestrową puszkę.

Dziękujemy za przyjęcie zaproszenia i obecność Kołom Gospodyń Wiejskich: KGW Ruptawa, KGW Bzie, KGW Szeroka, KGW Górne, KGW Borynia i KGW Moszczenica. To zawsze ogromna przyjemność gościć Was w naszych progach. Carbonpizza, Krowa Mać i Mały Książę – Wasza obecność uświetniła festiwal i z pewnością przyczyniła się do sukcesu wydarzenia – dziękujemy! Dziękujemy także uczniom Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju za Wasze słodkie przekąski i przemiłą atmosferę. Bez Was wszystkich Czarna Szama nie mogłaby się udać i spotkać z tak ciepłym przyjęciem mieszkańców Jastrzębia-Zdroju. Mamy nadzieję, że w przyszłości równie chętnie podejmiecie wyzwanie stworzenia jeszcze większego, jeszcze smaczniejszego i jeszcze bardziej szalonego festiwalu czarnego jedzenia. Do zobaczenia!

Udostępnij znajomym: